Specialisaties

Manuele therapie is een andere specialisatie binnen de fysiotherapie. Naast de basisopleiding voor fysiotherapeut heeft de manueel therapeut zich nog eens 3 jaar verder gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van complexe gewrichtsproblematieken, zoals de gewrichten van de wervelkolom. De manueel therapeut wordt dan ook vaak als specialist van de wervelkolom gezien. Met klachten op basis van een stoornis in de wervelkolom behoort niet alleen rug-, nek- en schouderklachten maar ook hoofdpijnklachten tot het expertisegebied van de manueel therapeut.

DSC_7972

MDT staat voor Mechanical Diagnosis and Treatment. Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. MDT is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen of armen.

Dry needling is een behandeling, die zich kenmerkt door het inbrengen van speciale gesteriliseerde naalden, op specifieke plaatsen, “triggerpoints“, of spierverhardingen genoemd, in spierweefsel. Deze triggerpoints kunnen zorgen voor stijfheid, pijnklachten, krachtverlies en verhogen ook het risico op bewegingsbeperkingen. Kortom, triggerpoints zijn vaak pijnlijk en de oorzaak van veel ongemak. Gelukkig kunnen triggerpoints met dry needling goed behandeld worden.

Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.
Een Fysiotherapeut is een gediplomeerd beoefenaar van de fysiotherapie en een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een Big registratie bezit.